piątek, 31 maja 2013

Sezon grillowy czas zacząć! Wybieramy grill

Jaki grill wybrać?

Grill na węgiel drzewny lub brykiet jest najbardziej uniwersalny i prosty w obsłudze, dlatego też to właśnie tego modelu najczęściej używają Polacy. Jedną z jego podstawowych zalet jest ekonomiczna cena. Małe węglowe grille turystyczne można nabyć już za kilkadziesiąt złotych (np. Mastergrill Grill okrągły za ok. 25 zł w Agito.pl), ale są również droższe, bardziej trwałe konstrukcje dla prawdziwych fanów dań z rusztu (np. Grill węglowy Weber One-Touch Original za ok. 600 zł w Agito.pl). Niektóre grille węglowe mają także pokrywę (np. kulisty grill Weber Compact Kettle za ok. 350 zł w Agito.pl), która pozwala na znacznie szybsze przyrządzanie potraw przy mniejszym zużyciu węgla. Ciepło wytworzone w takim grillu nie ucieka do góry, tylko krąży wewnątrz niego, równomiernie opiekając mięso. Niepowtarzalną zaletą grilli opalanych węglem jest aromat przyrządzanych potraw.

Grill gazowy wyróżnia się łatwością obsługi, niemal natychmiastową gotowością do pracy i dużą wydajnością. W czasie grillowania nie powstaje sadza ani popiół, które osadzają się na powierzchni grilla węglowego, dlatego bez trudu go wyczyścimy, a korzystanie z niego da nam więcej przyjemności zamiast obowiązków. Niepodważalną zaletą grilla gazowego (np. Grill gazowy Weber Q220 za ok. 1700 zł w Agito.pl) są  rozwiązania techniczne, które nie pozwalają na spalanie tłuszczów wytapianych z przygotowywanego jedzenia i nie dopuszczają do emisji szkodliwych dla zdrowia substancji oraz powstawania brzydkiego zapachu.

Grille elektryczne lepiej sprawdzą się, jeśli dysponujemy niewielką przestrzenią czy miejscem, w którym chcemy uniknąć obecności duszącego dymu. Możemy używać go również w mieszkaniu. Dużym plusem grilla elektrycznego jest przede wszystkim jego funkcjonalność: sprzęt szybko się rozgrzewa i pozwala na kontrolowanie wysokości temperatury (np. Grill elektryczny Philips HD 4417  za ok. 210 zł w Agito.pl). Stała temperatura paleniska wpływa na to, że wszystkie potrawy opiekają się bardzo równomiernie i nie trzeba zbyt często kontrolować procesu podpiekania. Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, będziemy mogli grillować o każdej porze roku, co da nam wiele nowych i ciekawych możliwości kulinarnych.

Przy wyborze grilla powinniśmy brać również pod uwagę  otoczenie, w którym będziemy go używali. Niezależnie od tego, który model wybierzemy, z pewnością zapewni on dużo satysfakcji z grillowania i uprzyjemni czas spędzany w gronie najbliższych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz